Fremskudt Psykologindsats
Psykologerne er en del af specialenheden RUST sammen med Udgående Rusmiddelbehandling (URUS).
Psykologindsatsen består af fire faste psykologer samt flere praktikanter, som er i den sidste del af kandidatuddannelsen. Der tilbydes primært individuelle samtaleforløb, gruppebehandling og akut krisebehandling, men kan også udrede hvis det vurderes relevant for rusmiddelbehandling. Derudover tilbydes psykologfagligsparring og undervisning for fagpersoner.
Om indsatsen
Vis alle
Hvem kan få psykologhjælp?
For at få psykologforløb skal du være indskrevet i rusmiddelbehandling hos en af nedenstående behandlingstilbud i Københavns Kommune.
- Rusmiddelbehandling Spaniensgade
- Rusmiddelbehandling Nyropsgade
- Rusmiddelbehandling Hørsholmsgade
- Rusmiddelbehandling Prags Boulevard
- Rusmiddelbehandling Vigerslev Allé
- Rusmiddelbehandling Ørnevej
- Specialenheden Forchhammersvej
- Specialenheden Tomsgårdsvej (Stæren/Valmuen)
- RUST
Psykologforløbene er målrettet borgere, som har psykologiske problemstillinger, hvilket har konkret betydning for deres rusmiddelbehandling. Det er ikke et krav, at man allerede har en diagnose for at blive henvist til et psykologforløb.
Hvad tilbyder psykologindsatsen?
Psykologindsatsen tilbyder primært tre typer behandling: individuelle samtaleforløb, gruppebehandling eller akut krisebehandling. Derudover tilbydes udredning i visse situationer, hvor fagpersoner har vurderet, at det er relevant for din rusmiddelbehandling. Dvs. at der ikke tilbydes interesse-baseret udredning.
Individuelle samtaler
Et individuelt samtaleforløb er et rum for dig, der har brug for at arbejde 1:1 med en psykolog om det, der fylder meget, og formentlig påvirker dit rusmiddelforbrug.
Der arbejdes med mange forskellige emner og problematikker, heriblandt depression, angstproblematikker, vredeshåndtering, impulskontrol, livskvalitet, identitet og lettere traumebehandling.
Et individuelt forløb er typisk 5-10 samtaler.
Akut krisebehandling
Hvis du bliver udsat for eller er vidne til en akut, livstruende krise, kan du blive henvist til et akutforløb. Dette kan for eksempel være voldelige overfald, trafikulykker, nærtståendes dødsfald, seksuelle overgreb, selvmordsforsøg eller alvorlig invaliderende sygdom. Din kontaktperson eller behandlingsansvarlige skal sende en henvisning til psykologerne, maksimum 60 dage efter at hændelsen er sket.
Akutforløb varer typisk tre samtaler. Hvis der er behov for yderligere psykologbehandling, er der mulighed at blive sat på ventelisten til et almindeligt individuelt forløb.
Gruppebehandling
Psykologindsatsen tilbyder også gruppebehandling. Formålet med gruppeforløb er normalisering og afstigmatisering, og dermed kan gruppeforløbene være med til at modvirke ensomhed samt følelsen af at stå alene med problemer. På nuværende tidspunkt tilbydes angstgruppen, men der er flere gruppeforløb under udvikling, f.eks. en ADHD gruppe og Redskaber til Svære Følelser (Emotional Resources Group – ERG).
Angstgruppen
Angstgruppen er målrettet dig, der oplever angst i hverdagen – en formel diagnose er ikke et krav. I gruppen arbejdes med livskvalitet og eksponering for at mindske følelsen af angst. Forløbet består af 10 sessioner, og du skal blive henvist til gruppen af en fagperson.
Sådan får du et forløb
For at få et individuelt eller akut forløb skal du have en henvisning fra fagperson fra det sted, hvor du er indskrevet i behandling. Det er typisk din kontaktperson, men kunne også være en læge eller andet personale på stedet.
Når psykologerne har modtaget henvisningen, drøfter de den på en behandlingskonference, hvor psykologerne tager stilling til om tilbuddet er relevant for dig. Når der er truffet en beslutning, bliver din kontaktperson eller den person, der har henvist dig, blive kontaktet med afgørelsen.
Hvis du bliver tilbudt et psykologforløb, bliver skrevet på ventelisten og når der er plads, bliver du kontaktet af din psykolog. Psykologen ringer fra hemmeligt nummer eller via appen Emento, så I kan aftale en tid til opstart.
Angstgruppen afholdes tre gange årligt. For at deltage i gruppen skal din kontaktperson eller behandlingsansvarlige tilmelde dig til et obligatorisk infomøde, hvor du hører mere om gruppen og de temaer, der arbejdes med. Derefter vælger om gruppen er noget for dig.