URUS - Udgående rusmiddelbehandling

URUS er et tilbud om rusmiddelbehandling til de borgere, der bor på Københavns Kommunes socialpsykiatriske botilbud.

URUS består af et team af udgående rusmiddelbehandlere, der arbejder opsøgende på botilbud i hele kommunen. Målgruppen er borgere med psykiske udfordringer og et skadeligt forbrug af rusmidler men som ikke er i stand til at benytte sig af det ambulante behandlingstilbud i Rusmiddelbehandling København.

Den udgående indsats er tilrettelagt som et let tilgængeligt tilbud om rusmiddelbehandling, som giver mulighed for at arbejde med rusmiddelproblemerne i borgerens egen hverdag, i samarbejde med borgeren og medarbejderne på borgerens botilbud. Indsatsen koordineres yderligere i tæt samarbejde med den regionale psykiatri samt relevante samarbejdspartnere på området.

Borgeren i centrum

Tilbuddet om rusmiddelbehandling er frivilligt – det er borgeren selv, der skal ønske kontakt. Behandlingsmålet kan være skadesreduktion, stabilisering, reduktion i forbrug af rusmidler eller ophør med rusmidler.

Behandlerne møder borgeren, hvor borgeren er både geografisk og i for hold til ønsker/behov og hvor parat borgeren er til at modtage behandling.

I URUS arbejder vi med længerevarende forløb, hvor der er fokus på motivation og at skabe en relation til den enkelte inden vedkommende tager stilling til, om han/hun ønsker rusmiddelbehandling.

Indsatsens varighed fastsættes individuelt og har ingen øvre grænse, så længe borgeren vurderes at have gavn af tilbuddet.

URUS arbejder med at bygge bro til den ambulante behandling, så borgerne får mulighed for at benytte de ordinære tilbud i Rusmiddelbehandling København, når og hvis de kan.

Udvikling af viden og kompetencer hos personalet på botilbud

I URUS er der fokus på at udvikle viden og kompetencer blandt personalet på botilbuddene ift. at italesætte og håndtere skadeligt forbrug af rusmidler.

Det kan f.eks. være sparringssessioner og undervisning i rusmiddelrelaterede emner såsom skadesreduktion, viden om enkelte stoffer og deres virkning eller dobbeltdiagnostiske udfordringer.

Behandlerne i URUS stiller deres faglige viden om rusmidler og behandling til rådighed på botilbuddene og deltager eksempelvis i morgenmøder, behandlingskonferencer, beboermøder, revurdering af pædagogiske sundhedsplaner, samarbejdsmøder mm.

En bydækkende indsats med tværsektorielt samarbejde

URUS dækker alle socialpsykiatriske botilbud under Københavns Kommune, hvilket også omfatter botilbud, der geografisk ligger i andre kommuner, men drives af Københavns Kommune. En samarbejdsaftale mellem Rusmiddelbehandling København og de socialpsykiatriske centre sikrer, at URUS har sin faste gang på de botilbud, hvor behovet vurderes størst. Øvrige botilbud kan kontakte URUS ved behov for sparring og undervisningsforløb samt enkeltstående behandlingsforløb.

URUS samarbejder også med relevante psykiatriske centre. I Region Hovedstaden har URUS et tæt samarbejde med de udgående psykiatriske botilbudsteams fra Psykiatrisk Center Amager og Psykiatrisk Center København, hvor indsatsen på individniveau tilrettelægges i tæt dialog i borgerens hverdag. I forhold til de udenbys botilbud er der udformet samarbejdsaftaler med hhv. Region Sjælland og Center for Alkohol- Og Stofbehandling Roskilde.

I det tværsektorielle samarbejde er URUS med til at udvikle nye samarbejdsformer og fælles undervisningsmateriale til styrkelse af det dobbeltdiagnostiske indsatsområde. Formålet med URUS er at øge koordineringen af rusmiddelbehandling og psykiatrisk behandling for derved at skabe større behandlingsmæssig sammenhæng for målgruppen.

Til samarbejdspartnere

URUS fællespostkasse

Send ikke personfølsomme oplysninger

Ved øvrige henvendelser kontaktes

Socialfaglig koordinator Nanna Schmidt

Socialfaglig koordinator Nanna Schmidt

Send ikke personfølsomme oplysninger

Leder Henrik Stahl Nielsen

Leder Henrik Stahl Nielsen

Send ikke personfølsomme oplysninger