Sådan hjælper du din nærmeste
Din støtte og omsorg betyder meget
Det har stor betydning for personen, der drikker for meget, at vedkommende har støttende pårørende omkring sig. Det kan være med til at øge chancerne for, at den drikkende ændrer sit forbrug af alkohol eller helt stopper med at drikke.
Det er dog aldrig dit ansvar som pårørende, at den drikkende får hjælp. Det er vedkommendes eget ansvar. Men er du som pårørende støttende og kommer med opbakning før under og efter et behandlingsforløb, kan det have stor betydning for den enkelte i alkoholbehandling.
Den svære samtale
Vil du som pårørende til en med et stort forbrug af alkohol gerne hjælpe, er der flere ting, du kan gøre. En af dem er at tage den svære samtale om forbruget af alkohol.
Når du italesætter problemet, er det vigtigt, at du fokuserer på din bekymring og undlader at italesætte fejl og mangler. Fokuser på det, der fungerer og det, du sætter pris på ved personen.
Sørg for, at du tager udgangspunkt i dig og dine følelser. Og gør opmærksom på dine tanker og behov. Brug også gerne konkrete eksempler på, hvordan personens alkoholforbrug påvirker dig og jeres relation.
Vær forberedt på, at din velmenende bekymring kan blive mødt af vrede. Her er det vigtigt, at du ikke møder den drikkende med modstand men acceptere personens umiddelbare følelser. Hold i stedet fokus på samtalen, og at du gør det for at støtte vedkommende.
Syv råd til at tage snakken om alkohol (fra Alkohol og Samfund)
Vis alle
1. Hvem, hvor og hvornår
Det kan være rart at være 2-3 personer, så I kan støtte hinanden. Samtidig kan det også være godt, hvis den der drikker har en til at støtte sig. Vælg et sted, hvor han eller hun føler sig tryg gerne i personens hjem og vælg et tidspunkt på dagen, hvor han eller hun ikke er påvirket eller har abstinenser.
2. Samtalen
Forbered og øv samtalen grundigt. Skriv ned, hvad du vil sige, så du er sikker på, at du får sagt alt det, du ønsker at sige. Især voksne børn i familier med alkoholproblemer kan med fordel skrive et brev, som de læser op uforstyrret for ikke at misse budskabet, og på den måde motivere dem til at søge hjælp.
3. Ønsker
Vis respekt og tillid. Lad personen selv komme med et bud på, hvad der skal ske efter samtalen. Er det urealistisk, så forklar hvorfor med gode begrundelser (tidligere erfaringer) og kom med dit bud og håb for fremtiden. Tænk også over, hvad du gerne vil have, der skal ske efter samtalen. Ønsker du, at han eller hun nedsætter sit forbrug, stopper med at drikke alkohol eller søger hjælp?
4. Grænser
Er der grænser, du vil sætte for hans eller hendes forbrug af alkohol? Eksempelvis, ”jeg vil ikke have dig på besøg, når du er beruset”.
5. Konsekvenser
Får det konsekvenser, hvis den personen ikke vil leve op til dine ønsker? Undgå trusler, hvis du ikke er klar til at handle på dem. Prøv ikke at presse personen op i et hjørne. Han eller hun skal føle sig støttet ikke truet.
6. At søge behandling
Vil du tilbyde hjælp til at aftale samtale eller behandling og eventuelt selv deltage? Vil du sætte grænser over for den der drikker, hvis han eller hun ikke vælger at gå i behandling? Tal om de konsekvenser, det kan have, hvis den der drikker fortsat ikke vil søge hjælp.
7. Afsluttende
Lav nogle konkrete aftaler med personen, som drikker.